«نقش جهان» از پیامدهای افزایش هزینه تمام شده تولید گزارش میدهد
آتش تورم در جان صنعت
هزینه تولید به دلیل بالا رفتن نرخ ارز و افزایش قیمت مواد اولیه در همه صنایع بهشدت افزایش داشته است و از طرفی قطعی برق و گاز منجر به کاهش فعالیت در اغلب واحدهای تولیدی شد. از دیگر سو، حذف ارز نیمایی و نوسانات نرخ ارز منجر به افزایش قیمت مواد اولیه و محدودیت تولیدکنندگان […]
هزینه تولید به دلیل بالا رفتن نرخ ارز و افزایش قیمت مواد اولیه در همه صنایع بهشدت افزایش داشته است و از طرفی قطعی برق و گاز منجر به کاهش فعالیت در اغلب واحدهای تولیدی شد. از دیگر سو، حذف ارز نیمایی و نوسانات نرخ ارز منجر به افزایش قیمت مواد اولیه و محدودیت تولیدکنندگان در تأمین مواد اولیه شده است که این امر افزایش در قیمت فروش محصولات را به همراه خواهد داشت.
هزینه تولید به دلیل بالا رفتن نرخ ارز و افزایش قیمت مواد اولیه در همه صنایع بهشدت افزایش داشته است و از طرفی قطعی برق و گاز منجر به کاهش فعالیت در اغلب واحدهای تولیدی شد. از دیگر سو، حذف ارز نیمایی و نوسانات نرخ ارز منجر به افزایش قیمت مواد اولیه و محدودیت تولیدکنندگان در تأمین مواد اولیه شده است که این امر افزایش در قیمت فروش محصولات را به همراه خواهد داشت. صنایع در سال جاری با مشکلاتی همچون ناترازی انرژی، افزایش قیمتها، کاهش نقدینگی و کاهش تقاضای خرید، رکود در سرمایهگذاری گریبانگیر بودند و رکود و بیثباتی قیمتی بازار و حذف ارز نیمایی باعث کمبود منابع مالی شرکتها برای تأمین نهادهها شده است و این مشکلات خود را در نرخ تورم صنعت که توسط مرکز آمار ایران منتشر شده، نشان میدهد. یکی از مهمترین شاخصههایی که میتواند روند بهبود را در بخش صنعت نشان دهد کاهش تورم است. تورم پیشران همان تورم نهادهها یا تورم تولیدکننده است که به دلیل پیشرانهای که برای محصول نهایی بخش صنعت ایجاد میکند، به آن تورم پیشران میگویند. به عبارت سادهتر وقتی تورم تولیدکننده در یک بخش اقتصاد مانند صنعت کاهش پیدا میکند، یعنی شتاب افزایش قیمت در نهادههای بخش صنعت کاهش یافته است. همین امر باعث میشود که شتاب افزایش قیمت در کالای نهایی بخش صنعت نیز کاهش پیدا کرده و فشار افزایش قیمت کمتری به مصرفکننده نهایی کالا برخورد داشته باشد. به نوعی این تورم پیشرانی برای تورم مصرفکننده محصولات بخش صنعت خواهد بود. مرکز آمار ایران در تازهترین گزارش خود، آمار تورم تولیدکننده بخش صنعت را اعلام کرده است.
تورم صنعت افزایش یافت
تورم تولیدکننده بخش صنعت در ۱۲ ماه منتهی به دی ماه ۱۴۰۳، ۲۴.۵ درصد است که در مقایسه با همین اطلاع در ماه قبل ۱.۴ واحد درصد افزایش داشته است. مرکز آمار ایران اعلام کرد: در دیماه ۱۴۰۳، شاخص قیمت تولیدکننده بخش صنعت ۱۴۶۳.۹ است که نسبت به ماه قبل (تورم ماهانه) ۵.۳ درصد افزایش، نسبت به ماه مشابه سال قبل (تورم نقطه به نقطه) ۳۶.۹ درصد افزایش و در ۱۲ ماه منتهی به ماه جاری نسبت به دوره مشابه سال قبل (تورم سالانه) ۲۴.۵ درصد افزایش داشته است.
افزایش تورم ماهانه
در دی ماه ۱۴۰۳، درصد تغییرات شاخص قیمت تولیدکننده بخش صنعت نسبت به ماه قبل (تورم ماهانه) ۵.۳ درصد است که در مقایسه با همین اطلاع در ماه قبل (۵.۰ درصد)، ۰.۳ واحد درصد افزایش داشته است. به عبارتی، میانگین قیمت دریافتی توسط تولیدکنندگان محصولات صنعتی به ازای تولید کالاهای خود در داخل کشور، در دی ماه ۱۴۰۳ نسبت به ماه قبل، ۵.۳ درصد افزایش دارد. در این ماه بیشترین تورم ماهانه با ۱۱.۷ درصد مربوط به گروه ساخت مواد شیمیایی و فراوردههای شیمیایی و کمترین تورم ماهانه با ۱.۳ درصد افزایش مربوط به گروه ساخت سایر مصنوعات است.
افزایش تورم نقطه به نقطه
در دی ماه ۱۴۰۳، درصد تغییرات شاخص قیمت تولیدکننده بخش صنعت نسبت به ماه مشابه سال قبل (تورم نقطه به نقطه) ۳۶.۹ درصد است که در مقایسه با همین اطلاع در ماه قبل (۳۱.۴ درصد)، ۵.۵ واحد درصد افزایش داشته است. به عبارتی، میانگین قیمت دریافتی توسط تولیدکنندگان محصولات صنعتی به ازای تولید کالاهای خود در داخل کشور، در دی ماه ۱۴۰۳ نسبت به ماه مشابه سال قبل، ۳۶.۹ درصد افزایش دارد. در این ماه بیشترین تورم نقطه به نقطه با ۵۰.۷ درصد مربوط به گروه ساخت سایر تجهیزات حمل و نقل و کمترین تورم نقطه به نقطه با ۲۰.۹ درصد مربوط به گروه ساخت فراوردههای توتون و تنباکو است.
افزایش تورم سالانه
در دی ماه ۱۴۰۳، درصد تغییرات شاخص قیمت تولیدکننده بخش صنعت در ۱۲ ماه منتهی به ماه جاری نسبت به دوره مشابه در سال قبل، ۲۴.۵ درصد است که در مقایسه با همین اطلاع در ماه قبل (۲۳.۱ درصد)، ۱.۴ واحد درصد افزایش داشته است. به عبارتی، میانگین قیمت دریافتی توسط تولیدکنندگان محصولات صنعتی به ازای تولید کالاهای خود در داخل کشور، در ۱۲ ماه منتهی به دی ماه ۱۴۰۳ نسبت به دوره مشابه سال قبل، ۲۴.۵ درصد افزایش دارد. در این ماه بیشترین تورم سالانه با ۳۶.۲ درصد مربوط به گروه ساخت انواع آشامیدنیها و کمترین تورم سالانه با ۱۴.۰ درصد مربوط به گروه ساخت کاغذ و محصولات کاغذی است.
گفتنی است، گزارش آذرماه پژوهشکده پولی بانک مرکزی نشان میدهد، تولید صنعتی کشور در دو فصل پیاپی با افت مواجه بوده است. رشد شاخص تولیدات صنعتی شرکتهای بورسی در آذر۱۴۰۳ درحالی منفی ۴.۶درصد بوده که در دو فصل تابستان و پاییز این رقم منفی ۲درصد گزارش شده است. این روند کاهشی که از اواسط سال۱۴۰۲ شروع شده تا انتهای آذر۱۴۰۳ تداوم یافته است.