چین درباره اوکراین چه فکری میکند
این سوال و دغدغه که چین درباره اوکراین چه فکری میکند، از ذهن اوکراینیها و حامیانش در غرب خارج نمیشود. برخیها امیدوار بودند، در «انجمن جهانی صلح» که اخیرا در پکن برگزار شد، پاسخهایی را دریافت کنند؛ انجمن سالانهای که برای اولین بار در سال ۲۰۱۲ با هدف اینکه چین میتواند به حل مشکلات جهانی […]
این سوال و دغدغه که چین درباره اوکراین چه فکری میکند، از ذهن اوکراینیها و حامیانش در غرب خارج نمیشود. برخیها امیدوار بودند، در «انجمن جهانی صلح» که اخیرا در پکن برگزار شد، پاسخهایی را دریافت کنند؛ انجمن سالانهای که برای اولین بار در سال ۲۰۱۲ با هدف اینکه چین میتواند به حل مشکلات جهانی جنگ و صلح کمک کند، برگزار شد.
، «مارک لئونارد» نویسنده و یکی از بنیانگذاران و مدیر شورای روابط خارجی اروپا در تحلیلی برای نشریه پالتیکو نوشت: ناظران غربی در این کنفرانس با تعجب و شگفتی مواجه شدند زیرا به ادعای آنها، اوکراین به حاشیه این انجمن رانده شد و تنها افرادی که از بحران این کشور سخن گفتند، اهل روسیه بودند و ظاهرا هیچ اوکراینی دعوت نشده بود.
با این حال، چنین مسئلهای برای افرادی که «موقعیت در حال تحول چین» را بررسی و مطالعه میکنند، نباید تعجب برانگیز باشد. این ناظران غربی بر این باورند که علاوه بر شرکت در این انجمن، ۱۸ ماه است که طی مصاحبههای متعدد با متفکران، استراتژیستها، مفسرها و اندیشکدههای چینی متوجه شدهاند که چینیها درباره اوکراین بسیار متفاوتتر از غرب فکر میکنند.
نویسنده تحلیل نشریه پلیتیکو میگوید: اول اینکه، جنگ اوکراین برای چین چندان مهم نیست. چین این جنگ را از یک دورنما و جنبه کلی بررسی میکند. این کشور این جنگ را به عنوان جنگی که نظم جهانی را تغییر میدهد، نمیبینید بلکه آن را یک «درگیری نیابتی» میان چین و آمریکا تلقی میکند. اساسا بسیاری معتقدند، آمریکا از این جنگ برای محاصره چین استفاده میکند و همزمان به تحریمهای اعمالشده علیه روسیه از سوی ژاپن و کره جنوبی و اینکه غرب چگونه آنها را مجاب به چنین تصمیماتی کرده، اشاره میکنند.
مورد دوم این است که چین احساس میکند، ایستادن در کنار روسیه منعفت بیشتری برایش دارد تا ضرر. حضور مهمانان روسی در انجمن چینی نامبرده شده تمایل پکن را مبنی بر حمایت از مسکو برجسته میکند و در عین حال نشان میدهد که مسکو، شریک پکن است.
چین درباره اوکراین چه فکری میکند
نکته مهم از دیدگاه متفکران چینی این است که جنگ روسیه و اوکراین را با جنگ احتمالی چین و تایوان مقایسه میکنند. به گفته آنها «اوکراین، تایوان نیست» اما محققان این درگیری را از نزدیک رصد میکنند. برخی از اتحاد غرب در اعمال تحریمها علیه روسیه شگفتزده هستند اما میدانند که غرب قادر نیست با یک قدرت هستهای مستقیما مبارزه کند و در مورد چین و تایوان هم این مسئله حائز اهمیت است. به گفته این متفکران چینی، غرب بهجای یک برنامهریزی و مشارکت مستقیم، راهبرد دیگری را اتخاذ خواهد کرد؛ غرب طبق این راهبرد، تایوان را مسلح و از قدرتهای محلی مانند ژاپن حمایت میکند. در پایان، اما برخی چینیها فکر میکنند که وابستگی اقتصادی از چین در مواجه با غرب محافظت نخواهد کرد و پکن باید آماده تحریمها باشد.
بهطور کلی جنگ اوکراین، فرصتی را برای چین فراهم کرده تا بر ضعف غرب متمرکز شود و این کشور را در صحنه جهانی امنتر کند و در عین حال روابطش را با «جهان جنوب» گسترش دهد و تصویری از خود تحت عنوان «منعقد کننده صلح» بر جای بگذارد.