بازار نوظهور فروش طلسم به سهام داران تالار شیشه ای
پای رمال ها به بورس باز می شود!
این روزها رمال ها و بازاریاب های آنان حوزه فعالیت خود را به تالارهای بورس و راهروهای دادگاه کشانده اند و با راه اندازی کانال و صفحه در تلگرام و اینستاگرام به سهام دارانی که در پی هر روزنه امیدی هستند رویا می فروشند. اولین بار که دیدم اش روی پله های ورودی ساختمان زیبا […]
اولین بار که دیدم اش روی پله های ورودی ساختمان زیبا و شیشه ای بورس تهران بود. مصاحبه هایم را با سهام دارها و یکی دو نفر از کارشناسان بورس گرفته بودم و داشتم از پله های بورس پایین می آمدم تا خودم را برسانم به روزنامه که از پشت سر صدایم کرد. با تردید برگشتم و دیدم همان زنی است که توی یکی دو روز گذشته که با سهام دارها صحبت می کردم چند باری توی تالار دیده بودم اش .
فکر کردم او هم مثل خیلی از سهام دارها که بعد از رکوردشکنی های تاریخی بورس در سال های اخیر وارد بازار سرمایه شده بودند و در بزنگاه های پرشمار سقوط آزاد شاخص بخش عظیمی از سرمایه شان به باد رفته بود می خواهد از درد ها و دغدغه هایش بگوید اما ماجرا عجیب تر از آن بود.
به گزارش نقش جهان به نقل از خریدارآنلاین؛ “ف. بلوچی” زنی بود حدودا ۳۰ ساله با چهره ای آرایش کرده و پوششی خاص و امروزی که آلبوم عکسی از انواع انگشترها، مهره ها و طلسم ها با خود داشت و تلاش می کرد من را که روی صندلی جلوی پرشیای سفیدش مات و مبهوت نشسته بودم به خریدن انواع دعا و طلسم برای موفقیت در بازار سهام و کسب سودهای چشمگیر از بورس مجاب کند.
این زن که نه به تصور من از رمال ها و دعانویس ها شبیه بود و نه اصلا با ساز و کار سرمایه گذاری در بورس و خرید و روش سهام آشنایی داشت در آن ظهر تابستانی از ورود مهمانی تازه به تالار بورس تهران خبر می داد. مهمانی با انگشترهایی عجیب و غریب و اوراد و طلسم هایی خاص که قرار بود سهام داران را در روزهای قرمز تالار شیشه ای هم به سود برساند.
رمال ها در بورس
برای شما هم مثل من شنیدن کلماتی نظیر رمل، اسطرلاب، طلسم، مهره مار، خر مهره؛ باطل السحر و .. چیزی غریب نیست. در بسیاری از گزارش ها، منابع علمی و دینی همواره از طلسم و فال و جنبل و جادو به عنوان رفتارهای خرافی نام برده شده است که ریشه در ناآگاهی قشرهای کم سواد و سنتی جامعه دارد.
این در حالی است که در دهه های اخیر و با وجود افزایش سطح سواد و آگاهی جامعه نه تنها شاهد از بین رفتن این رفتارها در جامعه نبودیم بلکه قشر مرفه و طبقه تحصیلکرده هم بی یکی از مشتری های پر و پا قرص این رمال ها تبدیل شد. در این میان فال ورق و فال قهوه و کف بینی و خرید و فروش موکل و نعل اسب و نیش گرگ آفریقایی و طالع بینی چینی هم رنگ و بویی مدرن به این رفتارهای خرافی داد تا این روزها که رمال ها و بازاریاب های آنان حوزه فعالیت خود را به تالارهای بورس و راهروهای دادگاه کشانده اند و با راه اندازی کانال و صفحه در تلگرام و اینستاگرام به کسانی که در پی هر روزنه امیدی هستند رویا می فروشند.
کنجکاوی ام که تحریک می شود از زن مرموز درباره قیمت و نحوه اثرگذاری و تضمین طلسم ها و اوراد و مهره ها می پرسم. از کیفش کارت ویزیتی شامل یک آدرس تلگرامی و یک شماره تلفن در می آورد و می گوید: این شماره مخصوص “آقا سید” است. برای خریدن انگشترها و مهره ها و اشیایی که هر یک به گفته او خاصیت و قدرتی ماورایی و جادویی دارند باید به کانال مراجعه کنم و سوالهای اصلی ام را از او بپرسم.
از انگشتر تا ناف آهو در بازار مکاره تلگرام و اینستاگرام!
جستجویی کوتاه در اینستاگرام و تلگرام مرا به انبوهی از صفحات مجازی و کانال های پرشماری می رساند که همه با نام هایی مشابه وعده می دهند مشکلات کوچک و بزرگ شما را به سرعت حل کرده و دنیا را به تسخیرتان در می آورند.
در اختیار گرفتن جن ها، بستن زبان مخالفان، طلسم کردن افراد، جذب جنس مخالف، افزایش رزق و روزی و بخت گشایی و ازدواج و مواردی از این دست را پیش تر در تبلیغات رمالها و کف بین ها دیده ام اما آنچه این روزها در کانال ها و صفحات اینستاگرامی و تلگرامی دیده می شود ورود مواردی از جمله پردن انواع مناقصه و مزایده، پیروزی در دادگاه ها، موفقیت در قرعه کشی های بانکی و خودروسازی ها و پیداکردن سهام سودده و فهمیدن زمان خرید و فروش آن ها از جمله موارد جدیدی است که در تبلیغات رنگارنگ این ساحران مدرن دیده می شود.
به “آقاسید” که زنگ می زنم طنین صدای مردی جوان از آن سوی خط غافلگیرم می کند و یا تصور من از “آقا سید” فرسنگ ها فاصله دارد. در ذهن ام “آقا سید” را پبرمردی با موی بلند و ریش انبوه تصور می کنم که تکیه داده به پشتی قدیمی کنج دیوار اتاق و پشت میز چوبی کوچکی که رمل و اسطرلاب و یکی دو کتاب خطی دستنویس رویش قرار دارد دارد وردی خاص می نویسد.
صدای پشت تلفن بدون آنکه من بگویم چه مشکلی دارم و چه می خواهم شروع می کند به معرفی محصولاتش که هر کدام اسمی عجیب دارند. انگشتر حجرالجن، انگشتر مفرخ باموکل سعالی، آویز پنجه شیر آفریقایی، مهره مار برنجی سیاهی، دندان گرگ، انگشتر سلطانی جامع الطلاسمی و …. که هر کدام از ۶ تا چند ده میلیون تومان قیمت دارند و خاصیت هایشان اغلب شبیه هم است و انگار برای حل مشکلات این روزهای افراد جامعه ساخته شده اند. خودم را یک سهام دار بورسی جا می زنم و می پرسم کدامشان قوی تر است و به درد کار من می خورد؟
فتح بورس با انگشتر آبانوخ سرلشگری
تا کلمه بورس را می شنود از یک نسخه قدیمی و کارگشا صحبت می کند که با آن توانسته است سهام داران ورشکسته بسیاری را دوباره ثروتمند کند.
می گوید ۱۰ سال قبل که برای اولین بار بازار سهام سقوط چشمگیر شاخص را برای اولین بار تجربه کرد تا حالا سهام دارها چزو مشتریان ثابت اش هستند و با کمک او توانسته اند برخلاف دیگران از همین سقوط ها هم سود داشته باشند.
اطلاعات این رمال از تاریخچه نوسان های بورس برایم عجیب و شگفت انگیز است و با دعانویسی که طلسم محبت و بخت گشایی می نویسد نمی خواند.
تقویم روزهای سیاه بورس
بیسابقهترین سقوط شاخص بورس در تاریخ ۴۷ ساله این بازار تا قبل از ۱۳۹۳/۱۲/۲۳ که با افت شدید ۲۳۸۸ واحدی دماسنج بازار سرمایه در روز یکشنبه ۱۳۹۲/۱۰/۲۲ به ثبت رسید موجب بازگشت بازار به محدوده ۸۵ هزار واحدی شد که به «یکشنبه سیاه» معروف است.
بعدها در روز ۲۰ مرداد ۱۳۹۹ شاخص بورس درحالی که به تازگی عدد ۲ میلیون واحد را رد کرده بود شروع به ریزش کرد تا تاریخ ۸ مهر ۱۳۹۹ حدوداً ۲۵ درصد از ارزش خود را از دست داد. البته برخی از شرکتها افت تا ۷۰ درصد را تجربه کردند.
پس از آن و طی ششماهه نخست سال ۱۴۰۱ خروج سرمایه از بورس تهران ۲۵ هزار میلیارد تومان با میانگین روزانه ۱۴۰ میلیارد تومان بود . در دهه اول آبان ۱۴۰۱، بیش از سه هزار و ۶۵۰ میلیارد تومان پول با میانگین روزانه ۳۶۵ میلیارد تومان، از سوی اشخاص حقیقی، از بورس خارج و صفهای فروش در بازار سنگین شد.
برخی از کارشناسان معتقدند دلیل این اتفاق نابلدی و عدم آشنایی سهامداران تازهوارد به بازار بورس و عدم توانایی کنترل هیجان و همچنین انتظارات رشدهای پی در پی بودهاست.
از پاییز ۱۴۰۱ دوباره روند جهشی در رشد شاخصهای بازار بورس ایران آغاز شد و شاخص کل از ۱٫۲۷ میلیون واحد در آبان ۱۴۰۱ به ۲٫۵ میلیون واحد در روز شنبه ۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۲ اوج گرفت.
این صعود چشمگیر سبب هجوم دسته جمعی قشرهای مختلف جامعه به بورس شد و سرمایه های خرد بسیاری را به سمت تالار شیشه ای روانه کرد. اما یکشنبه ۱۷ اردیبهشت شاخص کل با کاهشی ۹۵ هزار واحدی، معادل ۳٫۷۵ درصد، به ۲٫۴۴ میلیون واحد سقوط کرد. در مجموع بازار بورس با خروج بیش از «چهار هزار میلیارد تومان» پول حقیقی مواجه شدو سهام داران تازه وارد را نقره داغ کرد.
ریزش بورس تهران در دوشنبه ۱۸ اردیبهشت ادامه پیدا کرد و شاخص کل شاهد افت تاریخی ۱۲۵ هزار واحدی شد و عدد شاخص به ۲ میلیون ۳۱۴ هزار واحد رسید. در پایان معاملات این روز سهامداران حقیقی بیش از ۴ هزار میلیارد تومان نقدینگی از بازار سرمایه خارج کردند و شاخص کل بورس نسبت به روز قبل شاهد افت حدود پنج درصدی بود. در این روز اکثر نمادها در این بازار منفی بودند و بسیاری از سهامها در صف فروش قرار گرفتند؛ در معاملات دوشنبه، ۵۰ نماد صف خرید داشتند و ۵۸۷ نماد با صف فروش مواجه بودند. ۳۰ نماد در محدوده مثبت و ۳۷۷ نماد در محدوده منفی معامله شدند. این روز در رسانهها به «دوشنبه سیاه بورس» معروف شد.
بورس تهران روز شنبه ۲۳ اردیبهشت دوباره با ریزش سنگین شاخص کل و خروج سرمایه مواجه شد. شاخص کل بورس تهران طی روز جاری نزدیک ۶۴ هزار واحد، معادل ۲٫۸ درصد سقوط کرد و به دو میلیون و ۲۱۴ هزار واحد رسید. در مجموع، شاخص کل بورس تهران طی یک هفته منتهی به ۲۳ اردیبهشت، ۱۵ درصد سقوط کرد.
در هفته منتهی به ۲۸ خرداد بورس با افت شاخص کل ۳۲ هزار واحدی مواجه شد و نزدیک سه هزار میلیارد تومان پول حقیقی از بورس خارج شد. ۲۸ خرداد دوباره شاخص کل بورس تهران نزدیک ۲۰ هزار واحد دیگر سقوط کرد و این شاخص به دو میلیون و ۱۶۲ هزار واحد رسید. از ۱۸ اردیبهشت تا ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ شاخص بورس تهران حدود ۳۵۰ هزار واحد سقوط کرد.
این فراز و فرودهای بورس سبب شد تا بسیاری از سهام داران سرمایه های خود را بر باد رفته ببینند و به هر شاخه ای چنگ بزنند تا در مشکلات غرق نشوند. شاید بر همین اساس است که این روزها در تبلیغات کانالهای رمالی پای بورس و بازار سرمایه را هم به دکان و دستگاه رمالان باز کرده است.
“آقا سید” از انگشتر سلیمانی با موکل آبانوخ سرلشگری به عنوان مشکل گشای من نام می برد که می تواند بازار بورس را برای من فتح کند و البته برایم ۱۰ میلیون تومان آب می خورد!
به گفته این رمال آبانوخ سرلشگری قوی ترین موکل جهان است و می گوید: تنها موکلی که دارای دو لشکر ۵۰ نفره است و قابلیت این را دارند که با دستور صاحب موکل این دو لشگر به هم بپیوندند و تمام مشکلات را حل کنند!
به کفته او در دنیای موکلین و علوم غریبه این موکل معروف است به غول چراغ جادو یعنی همه کاره است و قدرت برآورده کردن هر حاجت مثبت و خیر را دارد. تنها موکلی که دارای موکل های زردتشتی ، بودایی، پادشاهی، وزرایی ،یهودی ،کلیمی ، اسلامی و در نهایت ایرانی بسیار قوی می باشد و هیچ تداخلی با هم ندارند .
فروشنده ای که آن سوی خط من است فهرستی بلند بالا از خصوصیات منحصر به فرد این موکل را بازگو می کند: نابود کردن دشمنان و طلسم کنندگان، جذب انرژی های مثبت، گشایش زیاد در کارها و اموری که سال هاست هیچ گشایشی نداشته ، فراوانی شانس شخص موکل دار در قرعه کشی خودرو، بالا رفتن پست و مقام و عزیز شدن نزد مافوق و فرمانده و رییس و مدیر کل ، پشتیبانی عالی برای کارهای دادگاهی و مشکلات اداری و مسابقات و شرط بندی ها و پیش بینی قیمت سهام و بورس و برد در معاملات کوچک وبزرگ،قراردادها مزایده ها ومناقصه ها …
نیم نگاهی به این فهرست و مقایسه آن با بخت گشایی و جذب معشوق و حل مشکلات خانوادگی و طلسمات جذب و جلب ثروت،محبت، جذابیت و زبانبند … نشان می دهد که رمالان این روزها به اقتصای زمانه اقتصاد را در کانون توجه خود قرار داده اند.
انگشتر موکل دار و طلسم کارگشا و مهره شانس البته تنها محصولات عجیب این بازار مکاره نیستند. با جستجویی کوتاه در اینستاگرام با “علی اکرم” آشنا می شوم که به مشتریانش جن یا عبد یمنی می فروشد!
عبد یمنی یا مباشر نامرئی!
“علی اکرم” به تماس های تلفنی و صوتی و تصویری پاسخی نمی دهد. فقط به شیوه چت متنی در اینستاگرام و بعد از پرداخت ۳۰۰ هزار تومن بیعانه به حسابی متعلق به کارت “خانم نصیری” پاسخ می دهد. او از “عبد یمنی سیاهپوست” یا “غول سلیمانی” به عنوان موکلی نام می برد که از طریق خرید یک انگشتر با نگینی خاص به قیمت ۶ میلیون تومان به خدمت فرد در می آید.
آنطور که “علی اکرم” می گوید: این مدل عبد از با کیفیت ترین نوع عبد یمنی می باشد. این موکل سایه به سایه همراه صاحبش قدم بر می دارد و فقط منتظر امر صاحبش برای اجابت خواسته او می ماند تا تمام حاجات او را برآورده سازد.
کارگشایی، رزق، جذب ثروت، محبت ، زبانبندی، کارهای اداری و بانکی و مالی و پیش بینی بازارهای مالی از جمله خدمات این موکل است. او ادعا می کند طی سالها تلاش بودایی ها و یهودی هایی که با او کار می کنند این انگشتر موکل گذاری و درست شده است.
نحوه کار هم ساده است. فقط کافیست چشم هایتان را ببندید و انگشتر را به انگشت کرده و با چشمان بسته روی کلماتی که از نام سهام تا سکه و دلار و طلا و .. می تواند باشد خط بکشید.
با زوعه و مهره مار به تالار بورس بروید!
زوعه مار کبرای هندی یکی دیگر از محصولات این رمال است که چهار میلیون تومان قیمت دارد. به گفته او زوعه مار یا (فسیل استفراغ مار) صد برابر قوی تر و موثر تر از هرگونه مهره ی مار در علم متافیزیک است. قدرت زوعه مار چیزی ماورای حقیقت و بسیار قدرتمند ترو نایاب تر از مهره مار و هر گونه سنگ خواص دار دیگری است. زوعه ماربسیار بسیار نادر و کمیاب است که طریقه ی بوجود آمدن آن بدین گونه است: زمانی که مارهای سمی و وحشی از فرط گرسنگی به هم نوعان خودشان حمله ور می شوند و آنها را می بلعند، زمانی که هضم آن امکان پذیر نشد آن را بالا آورده و استفراغ می کنند این استفراغ مار یا همان زوعه مار چندین برابر مهره مار توانایی دارد و دلیل کمیابی آن نیز به این علت است که مارهای سمی و وحشی اجازه ی نزدیک شدن به آن را نمی دهند و معمولا زوعه بسیار سخت و اتفاقی به دست می آید شایان ذکر است زوعه ی مار پرورشی و تقلبی وجود ندارد.
علی اکرم از خواص زوعه مار به افزایش رزق و روزی و مال و ثروت و موفقیت در سرمایه گذاری و انجام معاملات بزرگ مالی ،گرفتن وام کلان و خرید و فروش سهام و کالا و گره گشایی در امور دادگاهی و تاثیرگذاری بر قاضی! اشاره می کند.
این رمال هم افزایش خوش اقبالی در امور شرط بندی و بخت آزمایی و حل مشکلات دادگاهی و استخدام در ادارات و بستن چشم و زبان هر کس که بخواهید را از خصوصیات این نوع مهره ذکر می کند و انگار او هم مثل رمالهای دیگر مشکلات مردم را به خوبی رصد کرده و به جای بچه دار شدن و طلب محبت شوهر و آزار همسایه این بار به وادی اقتصاد پا گذاشته است.
خرمهره اصل با قدمت دو هزار ساله ، باطل المهره بودایی، نعل اسب قدیمی ، انگشتر هبهاب با ۱۵ موکل ، دندان گرگ و آویز پنجه شیر و … از جمله کالاهایی هستند که این روزها در بازار مکاره اینستاگرام و تلگرام به وفور تبلیغ می شوند و فروشندگان آنها معتقدند کلید حل مشکلات اقتصادی شماست.
انتشار فیش های خرید در کانال ها هم نشان می دهد انگار کار و بارشان بر خلاف آنچه فکر می کنیم سکه است و مشتری هایشان شاید سهام داران عجول، جوانان بیکار، بازنشستگان خسته و دختران و پسران عاشقی باشند که بی توجه به هشدارهای کارشناسان آینده خود را در گرو این وردها و طلسم ها می دانند.
قانون درباره رمالی چه می گوید؟
براساس ماده یک قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشاء و اختلاس و کلاهبرداری، هر کس کار راه حیله و تقلب مردم را به داشتن اختیارات واهی فریب دهد یا به امور غیرواقع امیدوار کند و به یکی از این وسایل وجوه و اموال آنها را تحصیل کرده و از این راه مال دیگری را ببرد به مجازات مقرر محکوم می شود.
طبق این قانون افرادی که به این پدیده مذموم دست بزنند محاکمه و مجازات می شوند. هر چند براساس رویه معمول، برخی قضات از ماده ۲ قانون مذکور استفاده کرده و رفتار مرتکبین اینگونه اعمال را منطبق با عنوان مجرمانه تحصیل مال از طریق نامشروع می دانند. برخی هم معتقدند در قانون مجازات اسلامی فعلی عناوین مجرمانه تحت عنوان رمالی، دعانویسی و فالگیری وجود ندارد، اما قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشاء و اختلاس مصوب ۱۳۶۷ مجمع تشخیص مصلحت نظام با وجود مواد ۵۸۸ به بعد قانون مجازات درخصوص کلاهبرداری همچنان به قوت خودش باقی مانده است.
با استناد به قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشاء و اختلاس، ماده یک این قانون می گوید: هرکس از راه حیله و تقلب مردم را به امیدها و اتفاقات واهی فریب دهد و یا مسایل و حوادثی را پیش بینی کند، کلاهبرداری است و وسایل بکار رفته از سوی آنها وسایل متقلبانه است.
مطابق قانون مصوب سال ۱۳۲۴، هرگونه اقدام به رمالی، جن گیری و فالگیری جرم محسوب می شود و مطابق بند ۱۸ ماده ۳ آیین نامه همین قانون، فرد یا افرادی که از طریق رمالی و پیشگویی در منزل یا مغازه اقدام به فریب مردم کنند و این کار را به عنوان کسب و پیشه خود قرار دهند مرتکب جرم شده و قانون برای این افراد مجازات یک تا ۷ سال حبس و جزای نقدی را پیش بینی کرده است.
قضات دادگاه های کیفری بعضا با استناد به ماده ۲ قانون تشدید مجازات مرتکبان اختلاس، ارتشا و کلاه برداری که در مورد تحصیل مال به طریق نامشروع است، رمالان و فالگیران را مجازات می کنند. براساس این ماده، هر مالی که از طریق غیرمشروع به دست آمده باشد یا مشروعیت قانون و شرعی نداشته باشد، مرتکب آن مجرم شناخته می شود و مجازات آن سه ماه تا دو سال حبس یا جریمه نقدی دوبرابر مال به دست آمده است.
همچنین براساس ماده یک قانون یادشده، هر کسی از راه حیله و قلب مردم را به داشتن اموال و اختیارات واهی فریب می دهد یا به امور غیرواقع بترساند و از این طریق مالی تحصیل کنند کلاهبردار محسوب می شود و علاوه بر رد اصل مال صاحبش به حبس از یک تا هفت سال و پرداخت جزای نقدی معادل مالی که اخذ کرده است محکوم خواهد شد.
در مجموع به نظر می رسد برای مقابله با رمالان و فالگیران در جامعه خلا قانونی نداریم اما کارشناسان معتقدند مجازات قانونی به تنهایی برای کاهش این جرم کافی نیست و تقویت اعتقادات دینی و ارتقای سطح فرهنگی جامعه نقش موثری در کاهش این گونه رفتارها خواهد داشت .
از سویی دیگر با توجه به اینکه در سالهای اخیر بورس به یکی از انتخاب های مردم عادی تبدیل شده است به نظر می رسد باید بیش از پیش جامعه با نحوه فعالیت و ساز و کار کشف قیمت در بورس و سرمایه گذاری در بازار سهام آشنا شوند تا با هر نوسان بورسی شاهد کوچ سرمایه و صف فروش مواجه نشویم.
همه تخممرغها را در یک سبد نچینید
ورود خرافه گرایی و رمالی و طلسم از سوی برخی سهام داران به بورس برای جلوگیری از زیان و کسب سود بیشتر در حالی اتفاق می افتد که به گفته کارشناسان بازار سرمایه راه موفقیت در بورس نه از خرافه گرایی که از مسیر علم و تجربه می گذرد و نباید تمام تخممرغهای خود را در یک سبد بچینیم، باید روشهای سرمایهگذاری را بشناسیم.
سعید علیبازی کارشناس بازار سرمایه با اشاره به اینکه برای ورود به بازارهای مالی برای سرمایهگذاری باید اطلاعات مالی داشت، گفت: این کار مستلزم آموزش اصولی است، در این حوزه کسب تجربه نیز تاثیرگذار خواهد بود، در شبکههای اجتماعی هیاهو در خصوص بازارهای سرمایه زیاد است و نباید بر اساس احساسات وارد این حوزه شد.
این کارشناس بازار سرمایه در خصوص بازارهای مالی ایران، توضیح داد: برای سرمایهگذاری در ابتدا باید هدف مشخص شود، همه به دنبال کسب سود هستند، باید در این حوزه با آزمون و خطا تجربه کسب کرد، ریسکپذیری در این حوزه حائز اهمیت است، کارشناس بازار مالی باید مشخص کند که آیا با میزان سرمایه اولیه میتوان به هدف کسب سود در کوتاه مدت یا بلندمدت رسید، سرمایهگذاری باید با واقعیت جامعه متناسب باشد، نباید در حوزه سرمایهگذاری رویاپردازی کرد، اگر با واقعیت به درستی روبرو نشویم، دچار سرخوردگی میشویم.
این کارشناس بازار سرمایه با تاکید بر اینکه سرمایهگذاری در بازارهای مالی نیازمند تحلیل شرایط اقتصادی در آینده است، بیان کرد: باید ببینیم که شرایط اجازه سرمایهگذاری در آن بازار را میدهد، برای مثال آیا شرایط اقتصادی اجازه رشد بازار بورس را میدهد یا خیر؟
علیبازی در خصوص سبدهای سرمایهگذاری در بازار بورس، خاطرنشان کرد: : نباید تمام تخممرغهای خود را در یک سبد بچینیم، بلکه باید روشهای سرمایهگذاری را نیز بشناسیم، بعد از انتخاب سهمها، باید برای تمامی شرایط برنامه داشته باشیم، نقاط ورود به بازار سرمایه باید پلکانی باشد تا اگر بازار کاهش داشت، برای خرید در پلههای پایینتر پول کافی داشته باشم.
این فعال بازار سرمایه عنوان کرد: باید در خرید سهام با آرامش عمل کرد، بعد از خرید هر سهام باید شرایط سنجیده شود و مرحله به مرحله عمل کرد، بهترین روش سرمایهگذاری، همراهی با بزرگان همان بازار است.
حضور ۴۱ میلیون سهامدار در بورس و چند توصیه
چندی پیش رئیس سازمان بورس از حضور ۴۱ میلیون سهامدار در بورس خبر داد که هم می تواند یک فرصت و هم یک تهدید برای بورس باشد.
مجید عشقی، رئیس سازمان بورس گفت: تا پایان مهر ۱۴۰۲ بیش از ۶۱ میلیون کد سهامداری صادر شده و اکنون از این تعداد حدود ۴۱ میلیون سهامدار در بازار فعال هستند.
این مقام بورسی با بیان این که بورس نیازمند نگاه بلندمدت سهامداران است، توصیههایی را به سهامداران برای کاهش ضرر و زیان احتمالی در بازار سهام ارایه داد که می تواند راهگشا باشد
به گفته او همیشه در بازار شاهد وجود اخبار و شایعات متعدد هستیم اما مساله حائز اهمیت این است که سرمایهگذاران قبل از تحت تاثیر قرار گرفتن وضعیت موجود، باید به عنوان یک سرمایهگذار اقدام به اتخاذ تصمیمات هوشمندانه در بازار کنند. سرمایهگذار باید منابع در اختیار خود را به منظور کاهش ریسک احتمالی تقسیم و سرمایههای خود را وارد سهامی کند که دارای بنیاد قوی برای سرمایهگذاری هستند.
به گفته عشقی همچنین سهامداران میتوانند با ورود سرمایههای خود به صندوق سرمایهگذاری که دارای مدیران حرفهای هستند از نوسانات حاکم در بازار در امان بمانند و در شرایط بحرانی به صورت هیجانی اقدام به تصمیم گیری در بازار نکنند.سرمایهگذاری حرفهای در بازار با تلاش برای در پیش گرفتن معیار درست سرمایهگذاری و وجود نگاه بلندمدت به سرمایهگذاری در بازار ایجاد میشود. بورس از پتانسیل بسیار خوبی برای رشد برخوردار است .
در وضعیت فعلی پیشنهاد میشود تا سهامداران از پیگیری افراطی اخبار و خرید و فروش هیجانی پرهیز کنند، زیرا هر خرید و فروشی نیازمند داشتن اطلاعات لازم و کافی از مسائل بنیادی و مولفههای اقتصادی شرکتها و صنعت مربوطه است. بسیاری از افراد در بازار منفی دچار نگرانی میشوند و آسیب بیشتری را به سبد سرمایهگذاری خود وارد میکنند که به طور معمول برای این افراد صبوری در روندهای منفی و اصلاح بازار نتیجه بهتری خواهد داشت، زیرا ممکن است براساس هیجانات در انتهای اصلاح دست به فروش بزنند.
اگر سهامداران قبل از وارد شدن به بازار سهام پرتفوی سهامداری خود را با نگاه بلندمدت به این بازار انتخاب کرده باشند، نباید دیگر نگران نوسانات ایجاد شده در بازار باشند. ایجاد نوسانات در بازار برای افرادی نگرانکننده خواهد بود که نگاه کوتاهمدت به این بازار دارند و به محض انتشار هرگونه اخباری اقدام به خروج به هیجانی در بازار میکنند که همین امر به شدت تاثیرگذار بر پرتفوی سهام افراد خواهد بود.
نگاه کوتاهمدت و بلندمدت به بازار سهام به عنوان ۲ استراتژی متفاوت برای سرمایهگذاری در این بازار تلقی میشود که براین اساس در صورت انتشار اخبار، طبق سیاستهای مدنظر خود اقدام به تصمیمگیری در بازار میکنند. به دلیل نبود ثبات در اقتصاد و وجود نوسانات در بازار تحت تاثیر اتفاقات رخ داده بهتر است سهامداران نگاه بلندمدت به بازار داشته باشند و ۶۰ درصد پرتفوی خود را با نگاه بلندمدت و ۴۰ درصد را با نگاه کوتاهمدت انتخاب کنند تا دیگر تحت تاثیر نوسانات متحمل ضرر و زیانهای سنگین نشوند تا به فال و رمل و اسطرلاب پناه نبرند و در همین ابتدا راه ورود رمال ها به بورس تهران بسته شود.