نمایشگاه پنج گنج حکیم نظامی گنجوی موزه هنرهای معاصر
موزهگردی یکی از بهترین تفریحات و سرگرمیهایی است که در ایام نوروز میتوان به آن پرداخت. موزه هنرهای معاصر در ایام نوروز امسال و سرآغاز قرن جدید با برپایی نمایشگاه پنج گنج از میهمانان نوروزی پذیرایی کرد. پس از تابلوی زیبای بسمله، بیانیه جناب آقای احسان آقایی به شرح زیر روی دیوار نقش بسته است: […]
موزهگردی یکی از بهترین تفریحات و سرگرمیهایی است که در ایام نوروز میتوان به آن پرداخت.
موزه هنرهای معاصر در ایام نوروز امسال و سرآغاز قرن جدید با برپایی نمایشگاه پنج گنج از میهمانان نوروزی پذیرایی کرد.
پس از تابلوی زیبای بسمله، بیانیه جناب آقای احسان آقایی به شرح زیر روی دیوار نقش بسته است:
«ادبیات و هنرهای دیداری، پیوندی دیرین دارند که طی قرون متمادی، تجلی آن را در کتابآرایی دوران مختلف تاریخی، دیدهایم. در دوران اسلامی، پس از خط که وظیفه کتابت را بر عهده داشت، نقاشان در ارتباطی تنگاتنگ با متون منظوم و منثور بودند. در تاریخ کتاب سازی ایران، همواره خطاطان بر نقاشان ارجحیت داشتند؛ از یک سو کتابت قرآن کریم به آنان شأنی ویژه داده بود و از سوی دیگر، بار انتقال فرهنگ مکتوب، بر عهده آنان بود. در کتابهای نفیس تولید شده در کتابخانههای سلطنتی، به ندرت میتوان کتابهایی یافت که تصاویر موجود در آن، افزون بر سی باشد (به ازاستثنای شاهنامه طهماسبی)؛ این در حالی است که در برخی موارد، این کتابها از چند صد صفحه برخوردارند. فرآیند سنتی کتابآرایی موجب میشد که خطاطان، نقاشان و مُذّهبان آشنایی تنگاتنگی با ادبیات داشته باشند، هرچند بعید نیست ادبیات، در جان صحافان، جدولکشان و سایر عوامل تولید کتاب نیز راه یافته باشد.
پس از اختراع چاپ و پیشرفت آن، عملاً تولید کتاب به شیوه سنتی کمرنگ و در نهایت متوقف شد. از این رو ارتباط هنرمندان کتاب آرا نیز عملاً با متون ادبی و تاریخی قطع شد. این چنین است که در روزگار اکنون، غنای ادبیات ایران، نقشی بسیار اندک در هنرهای زیبای کشور دارد. کافی است به تولید نمایشنامه، فیلمنامه، موسیقی و یا هنرهای دیداری کشورمان طی نیم قرن اخیر نگاهی بیاندازیم؛ به سختی میتوان نشانی از ادبیات – به عنوان کهنترین هنر مستممر ایران طی هزاره گذشته – یافت. نکوداشت حکیم نظامی، این ضعف را به بهترین شکل ممکن در برابرمان قرار میدهد. عاشقانههایی چون «خسرو شیرین»، «هفت پیکر» و «لیلی و مجنون» که در افواه عوام نیز به گوش میرسد، تجلی ناچیزی در هنرهای دیداری ایران دارند؛ واضح است که رویکردهای نادرست آموزشی در مدارس، دانشکدهها و دانشگاههای هنری، مهمترین نقش را در عدم ارتباط هنرمندان با پیشینه فاخر ادبیات کشورمان دارند.
گنجینه غنی موزه هنرهای معاصر تهران، این امکان را میدهد که با خوانشهای گوناگون، نمایشهای متفاوت از آن طراحی شود. نمایش «پنج گنج» که همسو با سایر رویدادهای نکوداشت حکیم نظامی برگزار میشود، سعی با تکیه بر هنر معاصر ایران، خوانشی از پنج کتاب ارزشمند حکیم نامدار ایرانی به دست دهد. مخاطب آگاه پس از دیدن نمایش، خواهد دانست که آثار انتخابی، قصد تصویرسازی از داستانهای حکیم نظامی را ندارد و ارتباط با اشعار، در اغلب بخشهای نمایشی، تجریدی است، چنانکه آثار دیگری نیز میتوانست در این نمایش جای داشته باشد. جهد بر آن بوده است که مخاطب، پس از دیدن نمایش، آشنایی مختصری با نظامی و آثارش از رهگذر هنرهای دیداری به دست آورد. امید آن که آتشی در جان هنرمندان جوان بیافرروزد تا آیندگان، از خزائن بصری بیشتری در ادبیات با شکوه ایران برخوردار باشند.»
قیمت بلیط این نمایشگاه برای هر نفر ۱۰ هزار تومن میباشد که برای دانشجویان محترم نیم بها است.
خبرنگار: جواد حلیمی
فروردین ۱۴۰۱