رئیسجمهور آمریکا تنها «قانون جنگل» را قبول دارد!
شورش ترامپ علیه جهان
«دونالد ترامپ»، رئیس جمهور جدید آمریکا در روز اول حضور دوباره در کاخ سفید، تعداد زیادی فرمان اجرایی را امضا کرد. اولین ساعات حضور ترامپ در کاخ سفید با امضای فرمانهای اجرایی یا لغو فرمانهای «جو بایدن» رئیسجمهور پیشین آمریکا همراه بود. از جمله اینکه بار دیگر آمریکا را از توافق اقلیمی پاریس خارج و […]
«دونالد ترامپ»، رئیس جمهور جدید آمریکا در روز اول حضور دوباره در کاخ سفید، تعداد زیادی فرمان اجرایی را امضا کرد. اولین ساعات حضور ترامپ در کاخ سفید با امضای فرمانهای اجرایی یا لغو فرمانهای «جو بایدن» رئیسجمهور پیشین آمریکا همراه بود. از جمله اینکه بار دیگر آمریکا را از توافق اقلیمی پاریس خارج و صدها نفر را که در شورش کنگره در سال ۲۰۲۱ نقش داشتند، عفو کرد. او همانند دوره اول ریاستجمهوری خود، آمریکا را از سازمان بهداشت جهانی نیز خارج کرد. فراتر از این تصمیمات ترامپ طی چند روز اخیر برخی تصمیمات جنجالی را اتخاذ کرده که در ادامه گزارش به آنها پرداخته میشود.
دونالد ترامپ با اتخاذ استراتژی بازیگر دیوانه در دوره اول ریاست جمهوری خود قصد داشت از یک سو، خود را غیرقابل پیشبینی نشان دهد و از سوی دیگر، تصمیمات و اراده خود را بر دیگر بازیگران تحمیل کند. در وضعیت جدید نیز بعد از بازگشت ترامپ به کاخ سفید شاهد هستیم که او دوباره به استراتژی سابق خود رجوع کرده است. این در شرایطی است که بسیاری بر این باور بودند ترامپ جدید به مراتب آرامتر و با تجربهتر بوده و از اتخاذ تصمیمات غیرمنطقی امتناع خواهد کرد.
به گزارش «نقش جهان»، «دونالد ترامپ»، رئیس جمهور جدید آمریکا در روز اول حضور دوباره در کاخ سفید، تعداد زیادی فرمان اجرایی را امضا کرد. اولین ساعات حضور ترامپ در کاخ سفید با امضای فرمانهای اجرایی یا لغو فرمانهای «جو بایدن» رئیسجمهور پیشین آمریکا همراه بود. از جمله اینکه بار دیگر آمریکا را از توافق اقلیمی پاریس خارج و صدها نفر را که در شورش کنگره در سال ۲۰۲۱ نقش داشتند، عفو کرد. او همانند دوره اول ریاستجمهوری خود، آمریکا را از سازمان بهداشت جهانی نیز خارج کرد. فراتر از این تصمیمات ترامپ طی چند روز اخیر برخی تصمیمات جنجالی را اتخاذ کرده که در ادامه گزارش به آنها پرداخته میشود.
تلاش جدی برای تصرف گرینلند و پاناما
انگیزه ترامپ برای تصرف گرینلند و پاناما را میتوان جنجالیترین رویکرد روزهای آغازین ریاست جمهوری دونالد ترامپ ارزیابی کرد. «دونالد ترامپ» دوشنبه گذشته در سخنرانی تحلیف خود بهعنوان رئیسجمهور جدید آمریکا بار دیگر به پاناما اتهام زد و مدعی شد که چین به طور موثر کانال پاناما را از طریق حضور فزاینده خود در اطراف این آبراه، کنترل میکند. گرچه ایالات متحده در پایان سال ۱۹۹۹ کنترل این آبراه بینالمللی را به پاناما تحویل داد، اما رئیسجمهور جدید آمریکا در سخنان خود گفت: «ما آن (کانال پاناما) را به چین ندادیم، به پاناما دادیم و ما آن را پس میگیریم.» اکنون این تصمیم ترامپ در سطحی گسترده با واکنش مقامات دولت پاناما سیتی مواجه شده است. «خوزه رائول مولینو» رئیسجمهور پاناما مداخله کشور دیگری در این کانال را رد میکند. او تاکید دارد که این کانال بر اساس اصل بیطرفی اداره میشود. همچنین، دولت پاناما سیتی در نامهای به «آنتونیو گوترش» دبیرکل سازمان ملل، به مادهای از منشور ملل متحد اشاره کرد که هر عضوی را از «تهدید یا استفاده از زور» علیه تمامیت ارضی یا استقلال سیاسی دیگری منع میکند.
درکنار پاناما ترامپ به نظر میرسد اراده جدیای برای تصرف گریلند نیز دارد. اخیرا نیز یک رسانه انگلیسی فاش کرد دونالد ترامپ چند روز پیش یک گفتگوی تلفنی «خشمگینانه» را با نخست وزیر دانمارک بر سر تهدیدش برای تصرف جزیره گرینلند داشته است. روزنامه «فایننشال تایمز» انگلیس به نقل از مقامهای ارشد اروپایی گزارش داد «دونالد ترامپ»، رئیس جمهور آمریکا ۱۰ روز قبل یک گفتگوی تلفنی ۴۵ دقیقهای را با «مته فردریکسن»، نخست وزیر دانمارک داشته که به مشاجره منجر شده است. بر اساس این گزارش ترامپ که در زمان انجام این گفتگوی تلفنی هنوز رئیس جمهور منتخب بود و تحلیف انجام نداده بود با لحنی خشمگینانه و تهاجمی تهدید به اعمال تعرفههای جدید علیه این متحد ایالات متحده در ائتلاف ناتو در صورت واگذار نکردن جزیره گرینلند کرده است. شایان ذکر است ترامپ تمایلش برای آنکه آمریکا جزیره گرینلند را در کنترل خود در آورد از زمان دولت اولش مطرح کرده بود و در پی دومین پیروزیاش در انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴، بار دیگر تهدیدات خود برای در اختیار گرفتن این جزیره و بیرون کشیدن آن از کنترل دانمارک را از سر گرفت.
تعلیق ۹۰ روزه کمکهای خارجی آمریکا
دونالد ترامپ در ادامه تصمیمات جنجالی در ابتدای ریاست جمهوری جدید خود فرمانی اجرایی با موضوع معلق کردن همه برنامههای کمک خارجی ایالات متحده به مدت ۹۰ روز با هدف بررسی و تعیین مطابقت آنها با اهداف سیاسی خود را امضا کرد. بنا بر گزارش خبرگزاری «آسوشیتدپرس»، ترامپ روز دوشنبه یک فرمان اجرایی نیز با موضوع معلق کردن همه برنامههای کمکهای خارجی ایالات متحده را امضا کرده تا بعد از بررسی مطابقت این برنامهها با اهداف سیاسی خود درباره از سرگیری آنها تصمیم بگیرد. این در حالی است که مشخص نیست به موجب این فرمان ترامپ چه حجمی از این کمکها تعلیق شدهاند چون بودجه بسیاری از این برنامهها قبلا از سوی کنگره آمریکا تصویب و تخصیص داده شده و الزاما در صورتی که تا الان مصرف نشده باشند باید مصرف شوند. البته بر اساس آخرین گزارشها مصر و اسرائیل از این دستور اجرایی ترامپ مستثنی شدهاند.
اخراج ۱۲ بازرس کل مستقل!
پاکسازی در نهادهای فدرال دیگر محور موردنظر ترامپ برای اجرای برنامههای خود در کاخ سفید است. او که از نخستین روز آغاز به کار دولت خود، پاکسازیهای گستردهای را آغاز کرده است، در جدیدترین اقدام دستکم ۱۲ بازرس کل نهادهای فدرال را اخراج کرد. روزنامه واشنگتن پست در این زمینه نوشت: این اقدام راه را برای افراد وفادار به ترامپ باز می کند. به گفته افراد آگاه به این موضوع که خواستند نامشان فاش نشود، ۱۲ بازرس اخراج شده از طریق ایمیلهای که از سوی پرسنل کاخ سفید فرستاده شد، متوجه این اقدام شدند. واشنگتن پست خاطرنشان کرده است: این اخراجها ناقض قوانین فدرال است که کنگره را ملزم میکند پس از هرگونه اخراج بازرسان کل تا ۳۰ روز بعد اطلاعیه لازم در این خصوص را دریافت کند. براساس گزارشها، بازرسان کل اخراجی از وزارت خانهها و نهادهای مهمی همچون پنتاگون، امور خارجه، حملونقل، امور کهنهسربازان، مسکن و شهرسازی، کشور و انرژی بودند. نکته قابل توجه این اخراجها آن است که بیشتر برکنارشدگان منصوبان شخص ترامپ از دوره نخست ریاستجمهوری وی بودند. یکی از بازرسان کل برکنار شده در همین زمینه به واشنگتن پست گفت: «این یک قتل عام گسترده است. ترامپ هر کسی را که اکنون منصوب می کند، وفادار به اوست و این کل سیستم را تضعیف می کند». یکی دیگر از ناظران اخراج شده نیز گفت: «دولت جدید کسی را که مستقل باشد نمی خواهد».
منع ورود مسلمانان به آمریکا
ترامپ از همن ساعات ابتدایی بازگشت به کاخ سفید فرمان منفع ورود مسلماا به آمریکا را امضا کرد. این تصمیم با انتقادات جدی در سطح رسانهای همراه شده است. حالا بسیاری بر این بارو هستند که فرمان اجرایی جدید ترامپ در خصوص منع سفر مسلمانان به آمریکا، «پیامدهای گستردهتری» نسبت به دستوراجرایی دارد که وی در دولت نخست خود صادر کرد. حامیان حقوق مدنی در آمریکا با هشدار نسبت به فرمان جدید ترامپ، اعلام کردند که چنین دستورالعملی زمینه را برای هدف قرار دادن اتباع خارجی که به طور قانونی در ایالات متحده هستند و همچنین سرکوب دانشجویان بینالمللی مدافع حقوق فلسطینیان فراهم می کند. شایان ذکر است، ترامپ در سال ۲۰۱۸ و یک سال پس از صدور فرمان اجرایی منع ورود مسلمانان در توئیتی توهین آمیز خطاب به کشورهای آفریقایی و مسلمان آنها را چاه فاضلاب خواند و نوشت که ایالات متحده باید مهاجران بیشتری از نروژ بپذیرد تا مهاجرانی از کشورهای السالوادور، هائیتی و کشورهای آفریقایی. دونالد ترامپ در سال ۲۰۱۷ در فرمانی ممنوعیت سفر ابتاع هفت کشور مسلمان شامل ایران، سوریه، لیبی، یمن، عراق، سومالی و سودان را امضا کرد.
تغییر نام «خلیج مکزیک» و قلهای دنالی
دونالد ترامپ، رئیس جمهور ایالات متحده به عنوان بخشی از فرامین اجرایی خود چند ساعت پس از ورودش به کاخ سفید در ۲۰ ژانویه دستور این تغییرات را صادر کرد؛ همان دستوراتی که در جریان کارزار انتخاباتی خود به آنها متعهد شده بود. وزارت کشور ایالات متحده در بیانیهای اعلام کرد: «بر اساس دستور رئیس جمهور، خلیج مکزیک اکنون رسما خلیج آمریکا و بزرگترین قله آمریکای شمالی در آلاسکا به نام کوه مککینلی تغییر نام داده شد.» قله بلند آلاسکا قبلا به افتخار رئیس جمهور سابق ایالات متحده «ویلیام مککینلی»، کوه مککینلی نامیده میشد، اما به درخواست ایالت آلاسکا در سال ۱۹۷۵ به دنالی – به معنای بلند در زبان بومی کویوکان – تغییر نام داد. این وزارتخانه همچنین در ادامه بیانیه خود عنوان کرده است: «این تغییرات تعهد دولت به حفظ میراث خارقالعاده ایالات متحده و اطمینان از اینکه نسلهای آینده آمریکاییها میراث قهرمانان و داراییهای تاریخی آن را جشن میگیرند، مجددا تایید میکند.»
برداشتن حفاظت فیزیکی از مقامهای سابق
در سطحی دیکگر رئیس جمهور آمریکا لغو حفاظت فیزیکی مقامهای سابق کشوری را عملی «استاندارد» ارزیابی و گفت که هیچ مسئولیتی از بابت هر گونه آسیبی که به مقامهای دولتی سابق وارد شود متوجه خود نمیداند. در مشهودترین نمونهها ترامپ، حفاظت فیزیکی «جان بولتون»، مشاور امنیت ملی اسبق، مایک پمپئو وزیر امور خارجه اسبق و دکتر «آنتونی فائوچی»، مدیر پیشین موسسه ملی آلرژی و بیماریهای عفونی آمریکا را لغو کرده است.