معاون نظارت بانک مرکزی اعلام کرد
اقدامات ضربتی بانک مرکزی برای تسهیلگری در پرداخت وامهای خرد
معاون نظارت بانک مرکزی ضمن تشریح اقدامات انجام شده در زمینه تسهیلگری پرداخت وامهای خرد اعلام کرد: افزایش سقف تسهیلات قرض الحسنه، تعیین معیار جدید سهم تامین مالی خرد در ترازنامه بانکها، کاهش نرخ ذخیره عمومی تسهیلات خرد در بانکها و به روز رسانی سیستم اعتبارسنجی از مهمترین اقدامات بانک مرکزی در این زمینه است. […]
معاون نظارت بانک مرکزی ضمن تشریح اقدامات انجام شده در زمینه تسهیلگری پرداخت وامهای خرد اعلام کرد: افزایش سقف تسهیلات قرض الحسنه، تعیین معیار جدید سهم تامین مالی خرد در ترازنامه بانکها، کاهش نرخ ذخیره عمومی تسهیلات خرد در بانکها و به روز رسانی سیستم اعتبارسنجی از مهمترین اقدامات بانک مرکزی در این زمینه است.
به گزارش، نقش جهان نیوز ابوذر سروش با بیان اینکه بانک مرکزی به منظور تشویق شبکه بانکی در اعطای تسهیلات خرد معیاری تحت عنوان« سهم بانکها در زمینه تامین مالی خرد » در ترازنامه بانکها ایجاد کرده است افزود : نحوه افتتاح حساب غیرحضوری، امضای الکترونیک و استفاده از زیرساختهای سفته الکترونیک ، از دیگر اقدمات بانک مرکزی در راستای تسهیل گری در پرداخت تسهیلات خرد است که منجر به توسعه و تسهیل به تسهیلات خرد توسط مردم شده است.
وی افزایش تسهیلات قرض الحسنه خرد از ۲۰۰ میلیون تومان به ۳۰۰ میلیون تومان برای اشخاص حقیقی و از ۵۰۰ میلیون تومان به ۷۵۰ میلیون تومان برای اشخاص حقوقی را از دیگر اقدمات بانک مرکزی در این زمینه عنوان کرد و افزود: در همین راستا به طور موازی در ارتباط با تامین مالی از طریق کارت مرابحه سقف اینگونه کارتها نیز از ۲۰۰ میلیون تومان به ۳۰۰ میلیون تومان افزایش یافت و مقرر شد که بانک مرکزی در فروردین ماه هر سال نسبت به تعدیل احتمالی میزان تسهیلات قرض الحسنه خرد و کارت اعتباری مرابحه اقدامات لازم را انجام دهد.
تعیین معیار جدید سهم تامین مالی خرد در ترازنامه بانکها
معاون نظارت بانک مرکزی با تاکید بر اینکه در راستای کنترل رشد نقدینگی بانکها، بانک مرکزی ابزارهایی برای کنترل این موضوع در اختیار دارد گفت: یکی از این ابزارها کنترل مقداری ترازنامه بانکهاست که در این خصوص بانکها با توجه به معیارهای متفاوتی ارزیابی میشوند و یک نمره نهایی اخذ میکنند و سهم رشد نقدینگی کشور به تناسب هر بانک به آن تخصیص مییابد.
سروش با بیان اینکه بانک مرکزی به منظور سوق دادن بانکها در زمینه تامین مالی خرد و اینکه بانکها خود نیز به ارائه این خدمات علاقمند شوند گفت: بانک مرکزی در زمینه رشد ترازنامه بانکها معیارهایی تحت عنوان «سهم بانکها در زمینه تامین مالی خرد» نیز لحاظ کرده است که به عنوان یک عملکرد مثبت تلقی میشود.
وی افزود: بانکهایی که تامین مالی خرد انجام میدهند امکان رشد ترازنامه بیشتری نسبت به بانکهایی که تامین مالی کمتری دارند خواهند داشت.
معاون نظارت بانک مرکزی با اشاره به ذخیره عمومی تسهیلات خرد بانکها گفت: به طور عمومی تسهیلات خرد بانکها مطالبات غیر جاری کمتری نسبت به مطالبات غیرجاری کلان دارند.
وی تصریح کرد: در واقع مردم منظمتر نسبت به برخی بنگاههای اقتصادی که مشکلات مالی دارند، اقساط تسهیلات خرد را پرداخت میکنند.
بانک های پرداخت کننده تسهیلات خرد اجازه رشد بیشتری در ترازنامه دارند
معاون نظارت بانک مرکزی تاکید کرد: بانک مرکزی جلوی پرداخت وام های خرد زیر ۴۰۰- ۳۰۰ میلیون تومانی را به هیچ وجه در هیچ دوره ای نگرفته است حتی بعضا پرداخت تسهیلات برخی بانکها را ممنوع کردهایم که تسهیلات با مبالغ بالا بوده و پرداخت تسهیلات خرد و تکلیفی به هیچ وجه ممنوع نشده است.
سروش خاطرنشان کرد: البته ممکن است برخی بانکها با توجه به ضوابط کنترل مقداری ترازنامه بخواهند مصارفشان را کنترل کنند که در این خصوص بانک مرکزی به بانکهایی که سهم بیشتری در پرداخت تسهیلات تکلیفی و تامین مالی خرد دارند اجازه رشد بیشتری در ترازنامه می دهد و این مورد را با این ابزار در فصل تابستان تا حد زیادی با این ابزار پوشش دادیم.
بررسی کاهش نرخ ذخیره عمومی تسهیلات خرد در بانک ها
سروش با اعلام اینکه بانک مرکزی در حال بررسی طرحی است که بر اساس آن نرخ ذخیره عمومی تسهیلات خرد را تا حد امکان کاهش دهد گفت: بر این اساس امیدواریم حداکثر تا یک ماه آینده این موضوع را در شورای پول و اعتبار مطرح کنیم که اگر مورد موافقت قرار گیرد عملاً این موضوع را اجرایی خواهیم کرد.
بنا بر اعلام بانک مرکزی، وی افزود: این موضوع منجر به این خواهد شد که بانکها به ارائه تسهیلات و تامین مالی خرد گرایش بیشتری پیدا میکند.
معاون نظارت بانک مرکزی در خصوص توسعه و تشویق صندوقهای قرض الحسنه نیز گفت: مقرراتی در این زمینه در شهریور ماه سال ۱۴۰۱ شورای پول و اعتبار مصوب و ابلاغ شد ضمن آنکه در بانک مرکزی نیز ایجاد زیرساختهای صندوقهای قرض الحسنه در دست اقدام است.
ایجاد صندوقهای قرض الحسنه وابسته به بانک ها
وی افزود: در همین راستا با بانکها مذاکره کردهایم که برخی از آنها علاقمند هستند که صندوقهای قرض الحسنه خاص خود را داشته باشند که مشخصاً یک بانک در این زمینه پیش قدم شده است و سایر بانکها نیز به این موضوع علاقمند هستند که وارد شوند.
سروش با بیان اینکه در صورت ایجاد صندوقهای قرض الحسنه توسط بانکها منابع قرض الحسنه بانک به این صندوق منتقل میشود گفت: این سیاست منجر به شفافیت و سهولت دریافت تسهیلات قرض الحسنه توسط عنوم مردم خواهد شد.
تغییر فرمول دریافت کارمزد تسهیلات قرض الحسنه
معاون نظارت بانک مرکزی در خصوص اقدام دیگر بانک مرکزی در زمینه تسهیل اعطای تسهیلات خرد به عموم مردم گفت: کارمزد تسهیلات قرض الحسنه در شورای فقهی بانک مرکزی به کرات مطرح شده است و نهایتاً هیئت عامل بانک مرکزی دو بانک قرض الحسنه را به عنوان بانکهای اجرایی آزمایشی این موضوع در نظر گرفته است که این بانکها هزینه دریافت کارمزد خدمات قرض الحسنه را نسبت به وضع موجود کاهش خواهند داد، بنابراین مردم ارزانتر به منابع قرض الحسنه دسترسی پیدا خواهند کرد.
وی افزود: اگر این دو مدل در این بانکهای قرض الحسنه به صورت موفق اجرایی شود قابل تعمیم به تمام شبکه بانکی نیز خواهد بود.
معاون نظارت بانک مرکزی تاکید کرد مردم مختارند که هر کدام از دو مدل پرداخت کارمزد موجود و یا روش جدید این دو بانک را استفاده کنند.
وی تاکید کرد: روش دوم هزینه کمتری برای دریافت کنندگان تسهیلات قرض الحسنه به همراه خواهد داشت./ایسنا